fbpx Skip to content

„Babska Środa” w YouCan Studio – FIT przepisy

Dzień Kobiet w YouCan Studio upłynął pod znakiem samorozwoju.
Pozytywne myślenie, samoakceptacja, ukierunkowanie na działanie oraz kreowanie wizerunku – te tematy towarzyszyły nam podczas ostatniej Babskiej Środy.
Oprócz wspaniałych gości oraz cudownych prelegentek, jak zwykle mogłyście skosztować robionych przez nas FIT przekąsek. 😉
Tym razem były to m.in.: fit ptasie mleczko oraz truskawkowo-miętowe kulki mocy. Dodatkowo udostępniamy także sposób na przygotowanie „słoika brownie z malinami”.
Poniżej wstawiamy przepisy.
Pokażcie swoim bliskim, że zdrowe odżywianie nie musi być nudne. 😉

Fit ptasie mleczko

Składniki:

  • 500g chudego twarogu
  • 30g truskawkowej galaretki bez cukru lub 2 zwykłe galaretki
  • 1 opakowanie truskawek mrożonych (450g)
  • 1 gorzka czekolada (100g)


Przygotowanie:

  1. Rozmroź truskawki.
  2. Galaretki rozpuść w 300ml wody i odstaw do ostygnięcia.
  3. W dużej misce zblenduj twaróg, truskawki i galaretkę.
  4. Powstałą masę wylej do blaszki lub pojemnika wyłożonego folią aluminiową i włóż do lodówki do czasu aż stężeje.
  5. Gotowe ptasie mleczko pokrój w kostkę i polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
  6. Przechowuj w lodówce.

Truskawkowo-miętowe kulki mocy

Składniki:

  • 200g kasza jaglana
  • 100g suszone morele
  • 100g orzechy nerkowce
  • 3-4 łyżki mleczko kokosowe gęste
  • 3-4 świeże truskawki
  • kilka listków mięty
  • sezam/wiórki kokosowe do obtoczenia
  • mąka kokosowa – opcjonalnie do zagęszczenia masy

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj kilka godzin wcześniej i zostaw do wystygnięcia oraz wyschnięcia (jeśli kasza będzie miała zbyt dużo wody masa będzie zbyt rzadka).
  2. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę (powinna być dość gęsta). Jeśli wyjdzie zbyt rzadka dodaj mąkę kokosową.
  3. Uformuj kulki i obtocz je wiórkami kokosowymi lub sezamem.

Słoik brownie z malinami

Składniki na brownie:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 banany
  • 4 jajka
  • 150g erytrolu
  • 4 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Pozostałe składniki:

  • jogurt naturalny
  • maliny (świeże lub mrożone),
  • płatki migdałowe

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Fasolę dokładnie opłucz i wsyp do blendera.
  3. Dodaj pokrojone w plasterki banany, jajka, erytrol, kakao, proszek do pieczenia, olej kokosowy i dokładnie zmiksuj.
  4. Gotową masę przelej do foremki i piecz ok. 60 minut.
  5. Wyciągnij ciasto z piekarnika i ostudź je (nie przejmuj się jeśli będzie lekko mokre).
  6. Ostudzone ciasto pokrusz i przełóż do słoika lub miseczki.
  7. Udekoruj jogurtem, malinami i płatkami migdałowymi.

Szukasz inspiracji do przyrządzenia Fit słodkości? Zachęcamy do przejrzenia naszych poprzednich propozycji:

Świąteczne FIT przepisy

Fit przekąski z Babskiej Środy

Sposób na dynię

Pyszne i zdrowe gofry z malinami

Trzy przepisy na zdrowe i pyszne fit przekąski

 

Autor: Kasia Wolna

kasiaW

 

Autor: Aneta Kłaczkowska

Aneta_blog

 

Autor: Karolina Jarosz

karolina

 

Autor: Katarzyna Sikora

Kasia

 

Published inUncategorized