fbpx Skip to content

Proteinowy deser truskawkowo-kokosowy

Jednym z naszych zaleceń żywieniowych jest spożywanie sezonowych warzyw i owoców…
Są one nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze (zawierają więcej witamin i minerałów)!
W lecie na szczęście nie możemy narzekać na brak możliwości!
Jedną z nich są… TRUSKAWKI (ale o tym nie trzeba chyba nikomu przypominać)!
Poniżej nasza propozycja na deser! 🙂

Część kokosowa

Składniki:
– puszka mleczka kokosowego
– 30 g odżywki białkowej
– 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie:
1. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku i pozostaw do wystudzenia.
2. Zmiksuj mleczko kokosowe z odżywką, dodaj rozpuszczoną żelatynę i rozlej do pucharków.
3. Wstaw do lodówki i poczekaj aż stężeje.

W międzyczasie zajmiemy się:
Częścią truskawkową

Składniki:
– 1 kg truskawek
– 2 łyżki żelatyny
– ksylitol (wedle uznania)

Przygotowanie:
1. Truskawki zmiksuj z ksylitolem.
2. Do powstałego koktajlu dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.
3. Gdy część kokosowa stężeje – wylej na nią część truskawkową i wstaw ponownie do lodówki.
4. Gdy całość stężeje deser jest gotowy do jedzenia!

Smacznego!

`Autor: Karolina Jarosz

karolina

Published inPrzepisy