Skip to content

Pyszne i zdrowe gofry z malinami

Wakacje chylą się ku końcowi, więc staram się jak najlepiej wykorzystać ostatnie chwile. 🙂
Łapię promienie słoneczne i zbieram jak najwięcej wspomnień z tych wakacji. A co wiąże się mocno w mojej głowie z smakiem lata? 😉
Gofry!!! i to najlepiej z malinami 😀
Dlatego postanowiłam stworzyć własną wersję zdrowych gofrów. Wychodzą przepyszne i chrupiące, a nie zawierają glutenu ani laktozy.
Spróbujcie 🙂
Składniki: 

  • 250ml mleka migdałowego,
  • 2 całe jajka,
  • 2 białka,
  • 2 łyżki mąki kokosowej,
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 5 łyżek mąki ryżowej,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki stewi,
  • olej kokosowy.

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywną pianę w osobnym naczyniu. W drugim mieszamy mleko migdałowe z jajkami i sodą oczyszczoną.
Następnie delikatnie łączymy pianę z białka z miksturą w drugim naczyniu.
Powoli dosypujemy mąki cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki, a ciasto końcowe miało gęstszą konsystencję niż ciasto naleśnikowe.
Nagrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem kokosowym.
Chochelką nakładamy ciasto do gofrownicy w odpowiedniej ilości.
Smażymy, aż będzie złocisto-brązowe i chrupiące.
Ja moje gofry posypałam malinami i płatkami migdałów, ale można również użyć borówek czy truskawek. 🙂
Voila gofry!
Smacznego! 😉

Autor: Joanna Hoszowska

Asia

Published inBlog