Skip to content

Sposób na dynię

Wielkimi krokami zbliża się do nas jesień! 🙂
Niektórzy ją kochają, inni uważają za nieco depresyjną… Osobiście, lubię tą porę roku. Wbrew pozorom niesie ona ze sobą wiele dobrego.
Jednym z jej dobrodziejstw jest duży wybór warzyw sezonowych. Choć różnią się one od tych dostępnych latem, niewątpliwie ich walory smakowe i odżywcze są równie duże!

„Jesiennym warzywem”, na które czekam cały rok – jest dynia, z której uwielbiam tworzyć przepyszne dania na słodko i na słono!
Dynia oprócz niewątpliwych walorów smakowych, posiada również wiele witamin, takich jak: A, C, E, B1, B2, PP, oraz minerałów: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Zawiera ona także dużą ilość karotenoidów, więc moje drogie panie – jeśli chcecie zachować swoją wakacyjną opaleniznę – po dynie marsz! 😀

 

Moim „przepisem numer jeden” na danie z dyni – jest jej pieczona wersja z dodatkiem przypraw. Efekt końcowy wizualnie przypomina frytki lub bataty, ale smakowo (według mnie) bije je na głowę! 😀


SKŁADNIKI NA PIECZONĄ DYNIĘ:

  • dynia hokkaido,
  • 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • ulubione przyprawy – ja używam sól, paprykę wędzoną, czosnek (świeży lub suszony), rozmaryn.

 

WYKONANIE:

  1.  Włącz piekarnik i nastaw na 180-200°C.
  2.  Dynię umyj, przekrój na pół, wydrąż pestki i pokrój w (dość dużą) kostkę.
  3.  Pokrojone warzywo umieść w dużej misce, polej oliwą, posyp przyprawami i wymieszaj.
  4.  Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie dynię.
  5.  Piecz około 20-30 minut, aż będzie rumiana i miękka.

Kolejnym daniem z dyni, które serdecznie polecam jest zupa krem, która będzie idealną propozycją na chłodne jesienne wieczory.

SKŁADNIKI NA ZUPĘ:

  • dynia średniej wielkości,
  • łyżka oliwy,
  • cebula,
  • 2-4 ząbki czosnku,
  • wywar/bulion/woda,
  • przyprawy: sól, pieprz,tymianek,
  • natka pietruszki, prażone pestki dyni – do ozdoby.

 

WYKONANIE:

  1.  Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
  2.  Gdy cebula i czosnek się zeszklą – dodaj obraną i pokrojoną w drobną kostkę dynię i chwilkę podduś.
  3.  Następnie zalej wszystko wywarem/bulionem (ja użyłam wody i też jest pyszna).
  4.  Gdy dynia zmięknie zblenduj całość.
  5.  Na koniec dopraw wszystko solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
  6.  Udekoruj natką pietruszki lub prażonymi pestkami dyni.

Mam również propozycję dla miłośników słodkich smakołyków! A mianowicie – babeczki z dynii! Idealne na jesienną chandrę i w ramach małego co nieco w ciągu dnia. 🙂

 

SKŁADNIKI NA BABECZKI:

  • 400g pure z pieczonej dyni (najlepiej hokkaido),
  • 1 banan (ok. 100g),
  • 4 jaja,
  • 100g mąki kukurydzianej (równie dobrze możesz użyć gryczanej, jaglanej, orkiszowej, owsianej),
  • 50g odżywki białkowej (zamiast odżywki możesz dodać 50g więcej mąki i coś do posłodzenia: ksylitol, erytrol, stewię),
  • 200g jabłka (1 duże),
  • 40g orzechów lub migdałów (najlepiej pasują orzechy włoskie),
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • po 1/4 łyżeczki imbiru w proszku/mielonego goździka/gałki muszkatołowej,
  • olej kokosowy do wysmarowania foremek.

 

WYKONANIE:

  1.  Dynię umyj, usuń pestki, przekrój na 8 części i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C, aż będzie miękka.
  2.  Następnie ostudź i usuń skórkę.
  3.  W dużej misce umieść dynię, banana, jaja i zblenduj wszystko na gładką masę.
  4.  Następnie dodaj do miski sypkie składniki: mąkę, białko, proszek do pieczenia, przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  5.  Jabłko obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, orzechy posiekaj i dodaj wszystko do masy.
  6.  Foremki do muffinek posmaruj olejem kokosowym i napełnij je masą.
  7.  Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz około 15-20 minut.

Mam cichą nadzieję, że powyższe potrawy umilą Wam chociaż trochę – chłodne jesienne wieczory i sprawią, że szaruga za oknem będzie mniej uciążliwa „w towarzystwie” pomarańczowych, ciepłych barw DYNI!

Autor: Aneta Kłaczkowska

Aneta_blog

Published inBlog